Tuesday, February 7, 2017

an update..


Wow. It has been a very long time since i last updated this blog. I forgot that i have a blog to be honest. I'm hooked with the Insta Story currently that and have been active posting there instead of collecting stories and pictures to post here, like i did previously. No dont get me wrong, im not doing this for the readers, i dont really think i have any readers reading this blog XD I'm just posting this so i can look back to my memories i've created and feelings that i've write. kinda like you save your pictures in icloud, but mine is in this blog (although some of my older posts, the pictures has gone missing wtf)

Today is 7th February, 2 more days until the result of my 5th semester to be announce. Then on the 14th, i'll be flying back to Sabah, for my last semester, the 6th Semester. Yes i am in my final year of degree. I couldnt express how i am feeling right now as it is all mixed up! i dont know whether to feel happy because it finally comes to an end, or to feel sad because this semester might be the last time i can hangout with my UMS friends, and experience Sabah. No one knows. It is very bittersweet. 

Honestly, when i was in Sabah few years ago, during a vacation with my parents, i seriously swear that i dont want to step foot in Sabah anymore, I hate it so much at the time. I dont remember what made me to hate Sabah so much that time. But, shit happened. Somehow something happened. i dont remember what happened. And it made me feel like i want to get away from my own life, get out from Melaka.  So i applied UMS and UNIMAS in UPU. You see i have this habit of intentionally forgetting the bad thing happened to me. So i dont even remember what had happened that made me made the decision. 

For the first time in my life, i live very far away from my family, far from my childhood friends, far from home. For the first time i live by my own but have roommates. Hostel life during my form 1 and 2 cannot count la cuz i already forgot how it feels like, plus it was only like 20 minutes away from my house, every weekend can go back home. But this time cannot, midterm break only can go back home. And i experienced many first times by my own. My first bus accident, my first earthquake, my first boat ride, my first study week without mom getting mad asking me to study XD

Sabah has been wonderful for me. And i can say, I like KK as much as i like Melaka. I'm not a city girl, and also not a country girl. KK and Melaka share the same traits, as they are not so city like, and not country like. They are very balanced. WHich i love. Im not fond of living in the city, as it can be very hectic and honestly im afraid of big hectic cities. But perhaps i like this 2 cities only because i've only live in those 2 cities XD Ya it might be. 

Enough with the rumbling. 



It is nice catching up with old friends, seeing how they changed for the better, and somehow they also remain as themselves as the old times. 

Tuesday, August 2, 2016

Letting go of my manga comics?




Anyone want to buy? 

Saturday, July 30, 2016

The truth

Recently ada terbaca IIUM Confession pasal ada orang cancel kahwin sebab si perempuan tak pandai masak [LINK] . Oh boy hanya tuhan yang tau betapa berdebarnya aku baca confession tu sebab aku antara kalangan orang yang tak pandai masak. Orang yang confess tu ada nyakan pendapat dia sebab2 perempuan tak pandai masak ni, and ada jugak la yang aku terima, and aku nak tambah haha. 

Welp, memang duduk kat uni takleh nak masak sebab mana boleh memasak kat kolej kan, kalau ko nak ikut ahmad maslan ikut la, but aku taknak. Antara sebab aku taknak ikut adalah sebab sebenarnya aku malas. Malas nak masak. Sanggup berlapar kot kalau kat hostel tu, kalau roomate pegi kafe baru minta tapau. 

Mula degree baru mula duduk hostel, so sejak lahir until form 6 aku duduk rumah bawah ketiak mama abah. Keinginan nak memasak tu takde langsung, takde langsung perasaan nak mula belajar masak tu. Memang mama je yang masak kat rumah. Kalau mama takde kat rumah, kami makan kat luar or mama dah siap masak kami tinggal nak panaskan je la lauk tu. Aku reti masak nasi ok n panaskan lauk. Tu aku reti la. Kalau tinggal sorang memang aku tak makan la jawabnyer. Or at least aku goreng telur / buat roti telur / megi. Tapi megi aku siap tambah sayur telur fishball sotong udang semua la. Bukan la megi kosong macam makan kat hostel, at least tu aku reti kahkahkah. 


Tapi lately ni aku rasa macam tersedo pulak yang aku ni sangat la kurang ilmu didapur. Rasa cemburu kat member yang hebat masak lauk gulai kari kurma semua tu. Umur dah 22 kot, bila nak mula pandai memasak? satgi grad, kerja, kawin. Tu pun kalau sempat kawin. Kalau dapat mak mertua yang macam dalam confession tu, haa tak sempat jadi mak mertua. Jadi pada suatu hari aku pun berazam untuk belajar masak. Sebab takut bakal mak mertua aku kansel perkahwinan aku sebab dapat tau aku tak pandai masak or if dah kawin, laki aku lari sebab aku tak pandai masak LOL 


Nasi goreng aku. Memang takde rupa, tapi atleast aku try wahahaha. Rasa ada, asalkan kenyang. 


Yang ni dah improve sikit dari segi rasa (dari segi presentation pun improve dah hahaha) 


Ni benda yang paling senang kot. Zaman tak pandai masak pun reti jugak masak spaghetti tapi goreng biasa je la. 



Tetiba suatu haritu mama balik serah bahan semua then cakap "nah masak, mama nak tido" 
Ko ghase??? Berdebor k nak masak untuk semua orang kat rumah (4 orang je pun) selama ni selalu masak untuk diri sendiri je. Time tu Allah je la tau lajunya jantung aku masak potong bawang cili bersihkan udang seemua. umang ai. Tapi alhamdulillah semua masih hidup until now haha. 


Attempted nak buat onion rings. Imagine benda mudah macam ni pun aku tak reti dulu tu. 


Saje nak letak sebab cantik hahaha. Kentang tu bukan frozen punya esehh. Sosej + telur tiru idea video jumpa kat instagram haha. 


Ni kes haritu craving, so aku challegne diri aku untuk buat sendiri. Alhamdulillah jadi. Mama memang ada sedia cili blend so senang la kan haha. Cheating la kira. 


Ni lauk siang tadi. Berdua dengan abang. Pun aku challegne diri aku untuk cuba masak instead of p makan luaq. Practice make perfect kan. 


Ni special haha. Believe it or not, ni first time aku buat kek batik. Orang komen suppose biskut pecahkan lagi kecik, supaya cantik bila potong. Ok next time buat lagi. 


Ha ni duuuuulu aku buat. Pernah ada zaman aku minat baking. But tatau kenapa minat tu tetiba stop. Gambar hokkaido cupcake aku tak jumpa pulak. 

Secara jujurnya aku masih lagi tak pandai masak. I am still learning, even umur dah 22 kan, but it is never too late to learn kan kan kannn. Tapi kalau korang suruh aku hias kek guna butter cream, haa tu aku hebat. Haritu kumpul gambar-gambar kek yang aku hias, macam boleh buat portfolio apply masuk kolej menghias kek (ade ke?) 





Aim aku adalah nak belajar masak lemak cili api, kari, kurma, carbonara, bolognaise etc. Senang cerita aku nak improve skill memasak aku la. Jangan kecam please haha. Walaupun effort aku setakat ni macam ape je, setakat greng sayur, udang suma tu, benda mudah, tapi at least aku cuba. Dulu sumpah aku tak pernah masak even sayur. 

Bila aku dah pandai masak benda yg hebat aku update lagi LOL













Friday, June 10, 2016

Fac of Business, Economics, and Accountancy Grand Night















Tuesday, May 3, 2016

The end of second year

#HSAKT 23 April 2016

UMS Akuarium & Museum









UMS Outdoor Development Centre (ODEC)







Rumah Terbalik 











Jambatan Tamparuli







Tanjung Aru Beach







Tanjung Lipat Beach